Η Εξορκίστρια

51cb852eda9ffbea1144c18fc65b2cc4
(απόσπασμα)

Ήμουν πολύ μικρή, όταν στο σπίτι μας, ψηλά στον λόφο, μας επισκέφτηκε για πρώτη φορά εκείνη η ηλικιωμένη κυρία. Στην αρχή, δηλαδή, μου έμοιασε με ηλικιωμένη, έτσι όπως ανέβαινε τον λόφο σκυφτή. Φορούσε ένα σκούρο μωβ τσεμπέρι στα μαλλιά και μια πλεξούδα χοντρή, κατάμαυρη και λαμπερή, ξεπρόβαλε, ακουμπώντας στον δεξί της ώμο. Η μακριά της φούστα, σε αποχρώσεις του καφέ από το χώμα του βουνού έως την άμμο της θάλασσας, σερνόταν σε κάθε της βήμα, ενώ μικρά κουδουνίσματα έφταναν στ’ αφτιά μου, που, όσο πλησίαζε, αντιλήφθηκα όταν προέρχονταν από τα βραχιολάκια που φορούσε στα ξυπόλυτα πόδια της. Όσο η φιγούρα της γινόταν πιο συγκεκριμένη, μπόρεσα να διακρίνω ότι δεν ήταν διόλου γριά. Το σκουροπράσινο πουκάμισό της, ανοιχτό αρκετά στο ντεκολτέ, πρόδιδε μια γυναίκα γύρω στα σαράντα, ωστόσο ποτέ δεν μπόρεσα να μαντέψω την ακριβή ηλικία της. Ανάλογα με το φως της μέρας, τη διάθεσή της και τις εκφράσεις του προσώπου της, μάντευα και μια διαφορετική ηλικία. Η γιαγιά μου έλεγε ότι υπάρχουν άνθρωποι καταραμένοι, που δεν έχουν ηλικία, και ότι η Εσθήρ ήταν ένας απ’ αυτούς.

Ήταν χαμογελαστή γυναίκα, με πανέξυπνα, κατάμαυρα μάτια, λεπτά χείλη και σκουροκίτρινα δόντια. Οι πολλές φακίδες στο σκουρόχρωμο δέρμα της μαρτυρούσαν τη μακρόχρονη ταλαιπωρία κάτω απ’ τον καυτό ήλιο. Τα μάγουλά της είχαν βαθουλώσει, και τα κόκκαλα των μήλων της προεξείχαν, προσδίδοντάς της μια όψη σοφίας και αψύτητας.

«Η μικρή ταλαιπωρείται τα βράδια. Έχει φοβία», είπε η μάνα μου, ενώ της πρόσφερε τον καφέ σε εκείνα τα χωριάτικα λουλουδάτα φλιτζανάκια που έβγαζε μόνο όταν ερχόταν κάποιος σεβαστός μουσαφίρης. Βλέπετε, η Εσθήρ, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τη θάλασσα μέχρι πάνω στον λόφο, και όλοι οι χωριανοί είχαν να λένε για τη σοφία και τα χαρίσματά της. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι όλοι την φοβούνταν. Κανείς δεν ήξερε πού μένει(…)

~Ευλαμπία Τσιρέλη~

Επιτρέπεται η ηλεκτρονική αναδημοσίευση μόνο εφόσον αναδημοσιευτεί το πλήρες κείμενο, με ξεκάθαρη απόδοση στη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη,  μαζί με σύνδεσμο στην παρούσα σελίδα. Απαγορεύεται κάθε είδους έντυπη αναδημοσίευση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν κυρώσεις σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s